Bostadsaffärer

Så förbereder du en bostadsförsäljning

Om du går i försäljningstankar är det en bra idé att börja med att göra en värdering av din bostad. Då får du en indikation på vad du skulle kunna få för bostaden vid en eventuell försäljning. Mäklaren som gör värderingen kan även komma med tips på åtgärder om du skulle vara intresserad av att försöka höja värdet ytterligare.

När du har börjat tänka på att sälja din bostad är det en bra idé att göra en bostadsvärdering. När det gäller värdering av bostad ska du hitta en professionell mäklare som kan hjälpa dig. Det finns en rad olika fördelar med att göra en värdering av din bostad innan du lägger ut den till försäljning. Du får ett bra riktmärke för hur mycket du kan få för din bostad och därmed är det enklare att budgetera för ett nytt bostadsköp. Det är lättare att få ett lånelöfte från en bank när du har en nyligen gjord värdering. Det är även bra att veta värdet på bostaden för att mäklaren ska kunna sätta ett bra utgångspris vid försäljning. En värdering kan även vara bra i syfte att omförhandla bolånet.

Värderingen grundas på olika faktorer

En värdering går till på det sättet att en mäklare kommer hem till dig och går igenom bostaden utanför och innanför. Det är många parametrar som mäklaren tar hänsyn till för att kunna sätta en rimlig värdering. Mäklaren kollar bland annat i vilket skick din bostad är, hur planlösningen är och var bostaden ligger. Om området du bor i är attraktivt kan det höja bostadens värde likaså kan en bostad med bra disponerade ytor också göra det. Att göra en bra värdering kräver kunskap och erfarenhet och därför är valet av mäklare viktigt. Bara för att du gör en värdering förbinder du dig inte att faktiskt sälja, det är bra att veta. Parametrar som värderingen grundas på:

• Läget
• Skicket på bostaden
• Planlösningen
• Bostadens potential

Renoveringar kan höja bostadsvärdet

När mäklaren är på besök kan du be om tips och råd kring vad du skulle kunna göra för åtgärder som eventuellt kan höja bostadens värde ytterligare. Vissa renoveringar kan vara värdehöjande som att laga till olika små skavanker, måla om och byta lister. En bra och professionell mäklare med gedigen kunskap vet vad du skulle kunna göra för renoveringar i din bostad för att förbättra försäljningspriset och göra en bra affär på försäljningen.

Hitta en mäklare som har bra egenskaper

När du ska sälja din bostad är valet av mäklare mycket viktigt. Du lägger din bostad i någon annans händer. Hur bostaden visas upp och marknadsförs har stor betydelse för försäljningen. Det är viktigt att rätt människor ser bostaden och kommer på visningen. En bra mäklare har kunskap som kan ge dig som kund trygghet. Mäklaren ska även kunna vara saklig och ärlig. Erfarenhet är en viktig ingrediens för en lyckad bostadsförsäljning. Att mäklaren dessutom har ett stort engagemang för din försäljning och kan tänka utanför boxen är minst viktigt för försäljningsresultatet.