Arbete

Arbeta hemifrån

Det blir allt vanligare med arbete från hemmet. Fler och fler frilansar, men det blir också vanligare att arbetsgivare låter de anställda arbeta från sina hem. För den som har långt att pendla till arbetsplatsen är detta något som kan göra arbetet betydligt lättare, och också mer tidseffektivt.

Men för att kunna arbeta effektivt hemifrån krävs det att man har en bra arbetshörna, fri från distraktioner. Den som har möjlighet kan naturligtvis inreda ett separat arbetsrum, men man kan få till ett riktigt bra alternativ även om man har betydligt mindre yta till sitt förfogande.

Bordet

Det viktigaste när man inreder det utrymme där man ska arbeta är att man anpassar det efter hur mycket tid man kommer att tillbringa där. Ju större andel av den totala arbetstiden, desto viktigare blir ergonomin. På de flesta arbetsplatser är man idag medveten om att det är bättre att stå och arbeta än att sitta. Alla tänker dock inte på att inreda sina arbetsplatser hemma på samma sätt. Om man sällan arbetar mer än 1,5 timme åt gången kan man faktiskt skapa en arbetsplats enbart för stående arbete. Det finns ståbord som inte tar speciellt stor plats på många svenska möbelvaruhus. Ett annat alternativ är att använda en utfällbar hylla som arbetsbord.Hemmakontor vid trappa

Ska man arbeta längre perioder i sträck kommer man troligen att vilja sitta. Men att sitta är som bekant inte nyttigt. Ju mer man kan variera sin arbetsställning, desto bättre. Därför bör man välja ett höj- och sänkbart bord. De finns idag i många olika storlekar och prisklasser. Har man inte möjlighet att köpa ett sådant bord bör man ändå se till att man kan stå och arbeta ibland.

Ibland finns det inte utrymme för ett vanligt bord. Kanske har man en smal nisch i ett rum till sitt förfogande. Då kan det bästa vara att platsbygga ett smalt, fast bord. Skruva fast fyrkantslist i väggen, såga till en bordsskiva i lämplig storlek och fäst den i listerna. Vill man få bordet att smälta in så mycket som möjligt kan man måla det i samma färg som väggen.

Tänk också på att inte belamra bordet med för många prylar. Se till att det finns bra förvaring, i form av en eller flera hurtsar eller hyllor i anslutning till arbetsplatsen. Våga tänka utanför boxen när du letar förvaring. Ibland är det bästa alternativet väggfasta skåp från köksavdelningen.

Dekoration

Glöm inte bort att dekorera arbetsplatsen. Den som har ett kreativt yrke har säkert redan inspirationsbilder upphängda. Men hur vore det med några gröna växter, eller snittblommor? Det är viktigt att man har något annat än bara datorskärmen att titta på, för annars blir man snart understimulerad. Tänk på att vissa växter vill ha mycket ljus, medan andra trivs bäst i skugga. Hur ser det ut där ditt skrivbord står?

Man kan också låta själva bordet vara dekorativt. Låter man bordskivan vila på bockar eller hurtsar behöver den inte vara i standardmaterial, utan man kan välja vilket material som helst, varför inte glas eller sten? Detsamma gäller stolen, som inte behöver vara en kontorsstol. Kanske passar det bättre med en köksstol?