Inredning

Dags för trasmattor?

Fler och fler typer av äldre hantverk blir populära igen, inte minst inom inredning. Kanske är tiden kommen för trasmattorna att komma till heders igen.

Trasmattor förknippas av många med torp och fritidshus, men faktum är att de ursprungligen kommer från de högre samhällsklasserna. Tidigare hade utslitna textilier sålts till pappersbruken, men när man gick över till att använda trä som råvara istället, vid mitten av 1800-talet, hade man plötsligt ett överskott av gamla lakan, skjortor m.m. Eftersom allt tillvaratogs vid denna tid började man väva mattor av textilierna. Detta började på herrgårdar, slott och andra högreståndshem, och spreds därifrån till allmogens hem. Mer om trasmattornas historia finns att läsa här.Trasmatta på museum i Eskilstuna

Det är inte svårt att hitta trasmattor, på Blocket, Myrorna eller loppmarknader. Det finns också nytillverkade mattor att köpa, men det förtar lite av själva syftet. Att ta tillvara på spill är lika aktuellt idag som på 1800-talet. Troligen kommer vi därför snart att se att det blir populärt igen att väva sina egna trasmattor. När det svenska jeansmärket Nudie gjorde trasmattor av rester från tillverkningen sålde de slut illa kvickt. Mer om detta finns att läsa här.