Inredning

Inred som ett proffs med rätt belysning

Lampor och belysning är nyckeln för att skapa rätt stämning i hemmet. Snygga lampor och flera ljuskällor kan ta inredningen till en ny nivå. Med några enkla belysningstips kan du inreda som ett proffs.

herstalDet är ingen idé att spendera pengar på snygga möbler och fina dekorationer om inte ljussättningen är rätt. Rätt belysning är avgörande för att skapa den känsla och stil du vill ha i hemmet. Snygga designlampor är både fina att se på och ger behagligt ljus. En vacker Herstal lampa ger rummet ett lyft med stämningsfullt ljus och snygg design. Med några enkla tips kan du lära dig att bemästra ljussättningen i ditt hem.

Olika sorters ljus

Först och främst är det viktigt att skilja på olika sorters ljus och dess funktion.

  • Allmänljusets funktion är att sprida ljus till hela rummet och du ska kunna läsa och göra vardagliga sysslor i det ljuset.
  • Arbetsljus är något starkare ljus som krävs om du exempelvis ska dammsuga eller behöver studera något detaljerat.
  • Stämningsljus är det ljus som ökar trivseln i hemmet. Detta ljus kan skapas med hjälp av olika lampor och ljusstyrkor som skapar kontraster och skuggor.

 

Belysningstips

Med rätt ljussättning kan du skapa djup och effektfulla kontraster i rummen. Det är viktigt att inreda med flera olika ljuskällor och anpassa dessa efter de olika rummen. Ett rum har oftast en huvudsaklig ljuskälla, vilket oftast är en taklampa. Med flera ljuspunkter gör du rummet mer levande. I stora rum, exempelvis vardagsrummet, är det särskilt viktigt med många ljuskällor eftersom allmänljuset ofta inte är tillräckligt. Du kan även byta ut den stora lampan mot flera mindre och på så sätt skapa kontraster med ljus och skuggor. Väggbelysning, som riktas upp mot väggen och ger en illusion av ett större rum, är särskild effektfullt i små rum.

När du väljer lampor och belysning till hemmets olika rum är det viktigt att du tänker på vilka behov du har i varje rum och arrangerar lamporna därefter. Var krävs det läslampor? Var ska det vara avslappnande och mysigt? Har du ett inredningsföremål som du vill framhäva? Ljussättningen gör stor skillnad för rummets stämning.