Inredning

Ozon tar snabbt bort dålig lukt

Hur ska man gå tillväga för att få bort dålig, kvarhängande lukt? De svårare lukterna kräver mer än husmorsknep för att bli väck. Du kan till exempel behöva djuprengöra luften med ozon för att det inte ska börja lukta illa igen efter ett tag.

Ibland funkar det inte att tända ett doftljus för att bli av med dålig lukt. Sällan faktiskt. Det är bara en tillfällig lösning som maskerar andra problem, luktproblem grundade i fuktskador, mögel eller annat. Är lukten påtaglig och svår att bli av med trots städning och vädring hemma, är det bästa sättet att rensa luften på genom att använda sig av en luktborttagare. På https://ozoneair.se/luktborttagare/ går det att läsa om hur den är tänkt att användas:

I instängda utrymmen frodas bakterier och skapar en unken lukt som sätter sig i allt från inredning till byggmaterial. Om man vädrar ersätts bara luften i utrymmet. Men genom att använda ozon som luktborttagare får du även bukt med bakterierna i luften som orsakar den dålig lukten.

Källa: Ozoneair

Få bort dålig lukt

Men när det bara behövs en rejäl rengöring av skor, diskmaskin eller något annat för att lukten ska vara puts väck ­– vad kan du ta till för husmorsknep då? Med ättika kan du till exempel få bort dålig lukt ur inredning, detta i en artikel från Sköna Hem:

  • För att få bort dålig lukt ur toalettstolen. Häll en rejäl skvätt ättika i toalettskålen, låt stå i tio minuter. Skrubba sedan ordentligt och spola.
  • Ättika är effektivt mot dålig lukt i kylskåpet, torka ur kylskåpet med en blandning av ättika och vatten. Försvinner den dåliga lukten ändå inte? Låt en liten skål med ättika stå i kylen över natten.
  • En illaluktande disktrasa räddas genom att den läggs i en blandning med vatten och en rejäl skvätt ättika.
  • Ättika är perfekt som rengöringsmedel av kattlådan, tar även bort dålig lukt.

Ättika är antibakteriellt och tar bort just bakterier från platser där du inte vill ha dem. Det kan vara i kök och badrum till exempel. Missfärgningar tar snabbt bort av ättika, det kan vara i kaffekoppar och temuggar, eller i toalettkröken där det lätt blir missfärgat. Har du en sotig lucka på din kamin är det även där smart att ta bort smutsen med en trasa eller svamp som är doppad i ättika.

Med bikarbonat kan du även rena hemmet på oönskade lukter, inte minst mattor och andra ytor som kan få en odör du inte vill ha. Häll bokarbonat på området som luktar illa och sedan låter du det verka några timmar medan du gör något annat. Därefter bortar du upp pulvret och den dåliga lukten försvinner. En matta kan få bikarbonat strödd över sig, pulver som sedan lätt dammsugs upp. Samtidigt som mattan blir doftfri och fräsch igen, så hamnar bikarbonatet i dammsugarpåsen, där ämnet fortsätter att neutralisera dofter som kan vara oönskade.

Men använd aldrig bikarbonat på ytor eller beläggningar som lätt drabbas av repor. Det är ett starkt medel. Mer om städning med bikarbonat här.