Nyheter

Renovering och restaurering av byggnader

Ibland behöver hus och större byggnader genomgå en större renovering, som Nationalmuseum. Ibland är det ditt hus som behöver stärka sin grund för att motverka marksättning och sprickor i väggar.

Hur vet man att ett hus eller fastighet behöver renoveras, restaureras och kanske till och med stärkas från grunden? Det är när du märker av djupa sprickor i väggar och sockel, eventuell mögelskada och nedgånget skick. Med Geobear går det enkelt och smidigt att laga sprickor i husgrund, genom smart teknik som stärker hela grunden till huset.

Öppnar efter restaurering och renovering

renoveraNyligen öppnade Nationalmuseum igen efter hela fem års renovering och restaurering. Mer ljus och färg samt plats för ännu fler besökare är några av kännetecknen i den nyrenoverade byggnaden. Det stängde för renovering redan 2012 och har nu öppnats för första gången, och förhoppningsvis hålls det öppet i många år utan behov av renovering eller restaurering nu.

Nytt ventilationssystem i hela byggnaden

Här går det att läsa om hur det nya museet (som egentligen är gammalt men nu i nya kläder) har kapacitet att ta emot hela dubbelt så många besökare som vill kolla på konst, och det visas även tre gånger så mycket konst som innan. Hur har detta möjliggjorts då? Jo, genom att de publika ytorna tillkommit när man flyttat ut magasin, verkstäder och kontor. Dessutom har ett nytt ventilationssystem installerats, och sedan dolts genom rosetter i taket, för att hålla luftfuktigheten jämn över hela lokalen, ett sätt att skydda tavlorna på samt göra så att all typ av konst kan visas i nästan hela huset.

För att på bästa sätt rama in och lyfta fram konsten har väggarna i de olika salarna målats i färger som rödbrunt, grågrönt, djupblått, grönt, gult, rött och rosa – Allt om Stockholm

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur publiktrycket på nya Nationalmuseum varit stort och att jättemycket folk hittat till de nyöppnade lokalerna. I själva museet är det extra trångt vid 1500- och 1600-talskonsten, då många vill ta sig igenom museet i kronologisk ordning, tidsmässigt alltså.

I SVT går det även att läsa om hur ett nytt konstverk skapas i entrén till Nationalmuseum, som annars bara har konst fram till 1910. Mer om det här.