Inredning

Så får du bättre luft hemma

Få vill att det ska vara kvavt eller lukta konstigt hemma, men bortsett från det så är det många som inte skänker luftkvaliteten hemma större tankemöda än så. Men det finns mycket att vinna på att förbättra luftkvaliteten. I den här artikeln går vi igenom några idéer på hur du får friskare luft hemma.

Luftkvaliteten i hemmet är viktig av flera olika skäl. Bra luft kan få oss att må bättre, sova bättre och trivas bättre. Framför allt om du har problem med allergi eller astma är luftkvaliteten i ditt hem en mycket viktig fråga. Det finns dels produkter för bättre luft men också några handfasta tips för hur du kan göra luftkvaliteten hemma bättre redan idag.

fanBättre luft direkt med enkla knep

Ventilera

Det här är kanske det mest uppenbara tipset för att förbättra luftkvaliteten: öppna dina fönster och skapa korsdrag en stund. Det är lite som en powernap för luftkvaliteten – en slags kortsiktig doping som du kan ta till för att friska upp luften på stört.

Håll rent

Damm är en av de vanligaste luftförsämrande faktorerna i ett hem. Ett viktigt led i att hålla luften ren och fräsch är därför att se till att hålla alla hemmets tyger rena och dammfria. Du behöver förstås inte överdriva, men se till att dammsuga och rengöra tygsoffor, mattor etc. grundligt med åtminstone några veckors mellanrum.

Produkter som förbättrar luftkvaliteten

Ljus av bivax är utmärkta luftrenare

Det här kanske låter konstigt först men ljus gjorda av bivax är faktiskt fantastiska luftrenare. Skälet till det är att de släpper negativa joner när de brinner. Damm, pollen och annat smuts som kan finnas i luften är i kontrast till det positivt laddade. Vad som händer när du bränner bivaxljus då är helt enkelt att de positivt laddade partiklarna dras in i ljusen, alternativt så faller de till marken. Ljus av bivax är dessutom helt naturliga.

Elektronik för bättre luftkvalitet

När det talas om elektroniska produkter som kan förbättra luftkvaliteten hemma så handlar det framför allt om tre olika produktkategorier:

  • Luftrenare – Rekommenderas om du har problem med astma eller allergier och finns att hitta i handeln så billigt som från några hundralappar upp till några tusen. Luftrenare rensar luften från pollen och andra allergener och bidrar till en fräschare inomhusmiljö.
  • Luftkylare – En luftkylare gör egentligen inte luften fräschare. Däremot kan luften upplevas som fräschare i varma rum. Luftkylare kan därför vara en bra metod för att förbättra inomhusmiljön i rum som upplevs som kvava eller instängda om det saknas bättre alternativ.
  • Fläktar – Precis som när det gäller luftkylare påverkas den egentliga luftkvaliteten inte av en fläkt, däremot kan det faktum att luften sätts i rörelse ge en upplevelse av fräschör.

Krukväxter som höjer luftkvaliteten

Det finns ett flertal krukväxter du kan inhandla för att göra luftkvaliteten i ditt hem bättre från grunden. Det finns många plantor att välja mellan och de har sinsemellan olika effekter. De kan minska förekomsten av toxiner i luften och öka syrehalten. Exempel på plantor som är bra för luftkvaliteten är Fredslilja, Krysantemum, Flamingoliljor och många fler.