Bostadsaffärer

Spara till bostad?

Allt fler intresserar sig för sitt eget sparande – vare sig detta sker i antingen sparkonto, med fonder eller kanske med aktier. Det är för att det är både betydelsefull samtidigt som det också är kul. Vad ska man tänka på för något när det kommer till att spara pengar, för till exempel en framtida bostad?

 

pexels-photo-120173Det finns ett antal knep och sätt för att få pengarna att växa på kontot. Några av dessa tips listas här. Förutom att spara i aktier via https://www.aktieinvest.se/ och noga följa vad som händer på börsen kan man dessutom ta till genvägar som många kanske inte tänker på. Som att ta med matlåda till jobbet i stället för att äta ute varje dag – det sparar jättemycket pengar i längden. Eller att köra på kontantkort i stället för att ha ett fast abonnemang till mobiltelefonen. Det är den snabbast växande grenen inom dagens mobilvärld, enligt Expressen Dina Pengar. På det sättet får du pengar över till framtida bostaden.

 

Andra sätt är att inse att man faktiskt inte behöver köpa nytt hela tiden. Alla vill till exempel inte ha den senaste Apple eller Samsung, utan klarar sig perfekt med en äldre telefon eller mer prisvärt alternativ bland märkena som är i omlopp på marknaden.

 

Tänk på detta

 

Men hur får du pengarna att växa på kontot rent tekniskt? En hel del råd får en när en läser denna artikel i Svenska Dagbladet:

 

  • Dela upp pengarna – vissa på sparkonto andra i fonder där avkastningen är mycket högre
  • Fixa automatisk överföring av pengar varje månad till ett annat konto
  • Lämna storbanken som ger dig noll ränta på dina pengar och lånar pengarna av dig
  • Jämför de mindre nischbankerna för att se över sparräntor och villkor – räntan spelar högst roll men ha även koll på uttagsvillkor
  • Bind inte dina sparpengar, du kanske behöver dem som buffert om inte annat
  • Välj alltid insättningsgaranti för din egen säkerhet, annars riskerar du att förlora alla dina pengar om sparinstitutet går i konkurs

 

På Konsumentverkets oberoende vägledning Hallå Konsument kan en läsa mer om pengar och ekonomi på olika sätt. Bland annat kan det här med att byta bank vara värt att sätta sig in lite i. Att byta bank för lönetjänster och betalningar ska vidare inte ta mer än några dagar, detta om den nya banken får alla uppgifter som den behöver. Vänd dig först till din nya bank när du vill byta, gå igenom vilka konton du har och vilka tjänster och uppdrag som är anslutna till dessa.