Bostadsaffärer

Ränta – hur fungerar det?

När man tar lån är räntan en av nyckelpunkterna för att kunna avgöra återbetalningsförmågan. Som ny låntagare finns det några saker man bör ha i åtanke.

 

pexels-photo-210590Det första man som låntagare bör göra är att jämföra olika bankers villkor, dock gäller det att se upp. Desto fler banker man som låntagare går till, desto fler kreditupplysningar tas ut på en. Detta kan i längden leda till att man får svårare att få ett lån, oavsett om man är skuldfri och har en fast inkomst, skriver SVD.

 

”Man kan prata med banken, tala om att man inte önskar att de tar en kreditupplysning utan ger ett preliminärt besked utifrån de uppgifter du ger dem. Be dem att villkora erbjudandet förutsatt att kreditupplysningen är okej i efterhand”, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas bank och finansbyrå.

 

Vad innebär ränta, och hur fungerar det?

Definitionen av ränta beskrivs som ”priset på pengar”. Räntan avgör hur mycket den som bistår med lånet vill ha i utbyte i framtiden mot den summa pengar du får låna idag. Oftast anges den nominella räntan, vilket innebär den ränta som ges ut på ett aktuellt lånebelopp under ett år. Man talar om utlåningsränta, vilket är den ränta man betalar till banken för att de har lånat ut pengar, och inlåningsränta, vilket man får av banken när man sätter in pengar hos den. Vidare kan även räntan vara fast eller rörlig, skriver Konsumenternas.se. Är räntan rörlig följer räntesatsen förändringarna på marknaden.

 

Hur låg eller hög kan räntan bli?

Varje långivare bestämmer själv räntan, beroende på vilken risk de tycker det är att låna ut pengar till låntagaren. När det kommer till snabblån har dock regeringen börjat utreda huruvida det behövs ett räntetak, skriver http://www.expresskredit.se/. Det är dock viktigt att som låntagare alltid läsa på om räntan och att räkna på hur man ska betala tillbaka lånet inom den tid som avtalet är på.