Bostadsaffärer

Så spar du till bostaden

Drömmer du om att flytta hemifrån till en egen bostad? Då krävs att du har ekonomin för det också, det är dyrt att köpa bostad och det är dyrt att flytta generellt – men det går, så länge man vet hur man ska göra för att spara på rätt sätt.

Om du ska köpa en bostad så behöver du kunna betala en kontantinsats, och dom pengarna är det få unga som kan betala bara rakt av. Som tur är går det att spara ihop till en handpenning ganska enkelt om man vet hur man ska göra detta på smartast och effektivaste sätt. Smart kan till exempel vara att spara i aktier, genom att till exempel starta ett ISK-konto men du ska inte tro att det räcker om du vill få pengarna att växa fort – då behöver du spara på andra sätt samtidigt. Något som ekonomen Sharon Lavie tipsar om som också arbetar som familjeekonom på Ikano Bank är att börja det hela med att sätta upp realistiska mål för att veta hur mycket pengar du behöver spara ihop till. Du kan till exempel börja med att kolla upp priserna i det område där du vill bo för att se vad lägenheterna kostar, och på så vis också snabbt kan räkna ut vad din handpenning skulle vara. Såhär säger hon i en intervju med Metro:

”– Jag tycker att man kan placera de pengarna så att de växer. Det beror förstås på hur mycket pengar man behöver spara ihop till kontantinsatsen och hur snabbt det behöver gå. Behöver du kontantinsatsen inom 1-2 år så kan man titta på ett sparkonto med den bästa möjliga räntan man kan få. Kan du tänka dig att spara under en längre period, upp till cirka 5 år, så tycker jag att man kan titta på globala indexfonder och investera i det. Avkastningen kan bli mycket större då än på ett sparkonto. Det kan ge en avkastning till 5-7 procent. Men det finns också alltid en risk med aktier och fonder, säger Sharon Lavie.” läs hela intervjun här.

Fler tips om sparande

Några andra saker att tänka till kring när det kommer till sparande är att se över sina utgifter. Vilka är egentligen nödvändiga och vilka kan du sålla bort? Onödiga utgifter kan till exempel vara shopping eller fika på stan och sådana får man helt enkelt hålla igen på. När man sparar till ett boende får man liksom räkna med att räkna bort vissa kostsamma nöjen såsom impulsköp och dyra semesterresor – men positivt är att man snabbare kommer i mål när man lyckad avstå, så ge sparandet en ärlig chans.