Nyheter

Svarta fredagen – shoppingens dag

Vill du köpa inredning på rea? Då är Black Friday något att hålla ögonen öppna för. Handla inredning och annat skoj ute i butik, på nätet och från USA.

pexels-photo-large-3I år förväntas Black Friday slå ännu högre än vad den gjorde i fjol och året därinnan och bli den största försäljningsdagen i svensk historia, något som det skrivs om i bland annat Expressen. Men var kan en göra de bästa fynden egentligen? På andra sidan Atlanten, i USA, har denna svartmärkta fredag funnits länge och är en dag då köerna ringlar sig långa utmed galleriornas portar. Många vill kunna köpa både julklappar, inredning och elektronik för en spottstyver av vad det kostar alla andra dagar under året. Lite som mellanrean i Sverige kan man säga. Men ännu mer intensiv.

Dagen efter Thanksgiving

Black Friday infaller i den amerikanska almanackan alltid dagen efter deras Thanksgiving, Tacksägelsedagen. Då är det exakt en månad kvar till jul och därför passar många på att under den kvällen och natten att inhandla alla presenter och klappar. Det som också passar bra in i denna plan är att det är extra öppettider på många affärer, något som gör att fler faktiskt hinner köpa det de letar efter och faktiskt inte känna tidspressen som man kanske gör i vanliga fall.

Första gången som denna readag med stort R uppmärksammades här hemma i Sverige var för bara tre år sedan, 2013. Nu har den alltså växt sig stor och större på bara några år. Näthandeln 2013 visade en ökning med hela 100 procent under denna fredag, jämfört med en vanlig sådan. I USA omsätter handeln under svartfredagen nästan 425 miljarder kronor. Astronomiska summor alltså. Det är en så stor dag i USA att flertalet skolor och arbetsplatser till och med håller stängt. Som svensk kan det även löna sig att beställa från amerikanska butiker eftersom det är så pass billigt och med bra rabatter som gör att frakten inte lägger så mycket mer pengar till summan. Det kan alltså vara värt det och bli billigare till och med.

När en handlar inredning på nätet är det viktigt att göra sina inköp på betrodda och säkra sidor, samtidigt som det också är bra att se efter så att produkterna i sig är CE-märkta.