Bostadsaffärer

Bostadsaffärer utomlands

Hur ska man tänka om man funderar på att flytta utomlands? Och hur gör man bäst för att se till så att man betalar rätt summa i skatt i Sverige, fastän pengarna kanske ligger på konton i Schweiz eller Luxemburg?

Att köpa en bostad eller ett semsterhus utomlands är nog de allra flestas dröm. Den starka svenska kronan gör dessutom att de svenskar som är köpsugna får mer för pengarna just nu. I både Spanien och Malta är intresset starkt medan bostadsköpen i Thailand tycks falna litet, i alla fall om en får tro en artikel i Svenska Dagbladet.

Portugal, Spanien och Malta populära boplatser

pexels-photoDet är nämligen så att de spanska priserna fallit med drygt nio procent det senaste året och detta är betydligt mer än i både Italien och Frankrike, där priserna också gått ner. Många britter får däremot lite för sitt pund just nu och tvingas därför att sälja. Ett annat land som finns med i beräkningen, förutom Spanien, Malta och Thailand, och det är Portugal – på grund av den låga beskattningen i landet.

Spanien är alltså svenskarnas favoritland att bo och semestra i, förutom kanske Sverige då. Området på den spanska solkusten verkar inte sina i popularitet, särskilt inte Estepona, Marbella och Malaga. Där finns en stark efterfrågan på bostäder i olika priskategorier. Fyndläge alltså, för många svenskar.

Men om man nu ska köpa bostad utomlands, vad är bra att tänka på innan. I en artikel i Expressen listas en mäklares bästa tips för att köpet ska bli lyckat. Framförallt handlar det om att åka ner till landet, besöka områden och känna på atmosfären. Annat som är bra att tänka på är:

  • Att först och främst komma på hur man ska använda bostaden
  • Är det ett året-runt-boende eller ett deltidsboende du söker?
  • Är det ett attraktivt område att bo i?
  • Vad är ditt pristak? Läget är viktigare än vad man kanske först tror
  • Vilka intressen har du? Kan du ägna dig åt det där du vill köpa bostad?
  • Hur viktigt är det sociala utbudet? Finns det en grundtrygghet i samhället?
  • Ska du hyra ut bostaden? Välj i så fall ett område med hög attraktionskraft

Allt fler utlandssvenskar gör självrättelse

pexels-photo-61129Det är en sak att göra bostadsaffärer utomlands och en annan att gömma pengar på olika sätt, i utländska konton. I SVT kan en läsa om hur nu banker i Schweiz och Luxemburg ändrat sina regler kring informationsutbyten och kontrolluppgifter med Sverige och då myndigheten Skatteverket.  Detta har lett till att många svenska med konton utomlands valt att göra en självrättelse, eller en så kallad frivillig rättelse.

Frivilliga rättelser handlar om att revidera kapitaluppgifter för att undvika eventuella skattetillägg eller åtal för skattebrott. Nu kräver nämligen schweiziska banker att deras svenska kunder bekräftar att de faktiskt följer de svenska skattereglerna och inte smiter undan. De som gör en självrättelse får betala skatten de egentligen skulle ha betalat i Sverige under den aktuella perioden. Men har man redan betalat skatt utomlands kan det till och med bli så att man får tillbaka på skatten.