Inredning

Luftvärmepumpar och energieffektivitet hemma

Vad finns det att tänka på när det är dags att byta ut uppvärmningssystemet hemma? Ska du byta en oljepanna mot en luftvärmepump gör du en smart investering, men det finns lite saker att ha i åtanke för att köpet ska bli så bra som möjligt.

I många gamla hus och villor har oljepannor och andra gammeldags värmesystem ersatta med smart och enkel teknik, som luftvärmepumpar. På https://20grader.se/luft-luft/panasonic kan du se massor med olika värmepumpar från Panasonic att välja på, i olika storlekar och för olika typer av hus. De nyare varianterna kan även kyla ner huset om det är riktigt varmt, till exempel om sommaren. Det kan du läsa mer om i denna artikel på i Kvällsposten.

Dra ner på uppvärmningskostnaderna hemma

I Expressen tipsar en expert om hur du kan dra ner på uppvärmningskostnader genom att skaffa en värmepump, vilket verkligen gör det till en smart investering om du bor i en villa. Men, det finns en del att tänka på, både inför installationen, under installationen och efter att arbetet är gjort. Tänk på att välja värmepump efter ditt och husets behov av uppvärmning, varmvatten och husets egna förutsättningar.

För att göra det ännu mer kostnadseffektivt med uppvärmning är det även smart att tilläggsisolera vinden, byta ut till energismarta kranar och duschmunstycken samtidigt att försöka minska behovet av varmvatten. Har du råd är det även bra att byta ut gamla dragiga fönster mot nya, täta varianter. Det kan göra att du klarar dig på en mindre värmepump som kostar mindre.

Så väljer du rätt värmepump

När du väl har hittat en värmepump som passar dig och ditt hem bäst är det viktigt att ta in offerter från flera olika installatörer och kolla så att det i offerten ingår att installatören tar bort din gamla värmepump.

  • Se över din energianvändning, husets förutsättningar och behov.
  • Det ska finnas en kalkyl på hur mycket du kommer kunna spara och vad uppvärmningskostnaden blir för dig.
  • Installatören kan också hjälpa dig att avgöra vilken typ av värmepump som passar ditt hem bäst.
  • Installatören undersöker hur pass stor värmepump du behöver baserat på hur mycket värme och varmvatten som används.
  • Var också uppmärksam på energimärkningen på vattenpumpen. Energimärkning på luft/luftvattenpumpar är obligatorisk inom EU och visar energiklass i en skala från grönt till rött.

Att veta är att luft/luftvärmepumpar används som luftkonditionering i större delen av Europa, inte minst i de södra delarna. Men här i det kyliga Norden använder vi de som uppvärmning av våra hus. Efterfråga alltid effektiviteten värmepumpen har för nordiskt klimat, eftersom den kanske visar effektiviteten för ett mildare europeiskt klimat på sin etikett.

Spara på energi – allmänna tips

Vill du ha fler energispartips för din villa är rådet att läsa mer på Energimyndighetens hemsida där det finns mycket bra och nyttig info att ta del av. Bland annat att använda vattenkokare när du ska koka upp vatten, att dra ur laddare som inte används ur jacken samt att byta till energieffektiv belysning hemma och släcka lampor som är tända i rum som inte används.