Nyheter

Vill du flytta utomlands?

Vad finns det att tänka på om du vill flytta utomlands egentligen? Bland annat magasinering av möbler och hur du ska tjäna in till din pension utanför det svenska systemet.

Om du ska flytta är magasinering i Stockholm perfekt, särskilt om du inte har plats med alla tillhörigheter eller möbler i ditt nya hem. Där kan du hålla möblemang torrt och inbrottssäkert även när du är på en lång resa och hyr ut ditt hem. Men om du ska flytta utomlands, vad finns det att tänka på då?

Flytta utomlands – att tänka på

Oavsett om du närmar dig pensionen och vill förgylla din ålderdom med sol och värme, eller om du är mitt uppe i karriären och vill prova att bo och jobba utomlands bör du göra det. Men vad finns det egentligen att tänka på och vad kan vara bra att ha i åtanke?

I Veckorevyn är rådet att ta sig ur sin comfort zone, alltså där man är bekväm. För det kommer vara lite obekvämt och läskigt att byta ett välkänt land mot ett okänt, men också utvecklande och roligt. Det svåraste brukar också vara boendet, det gäller att planera noggrant och gärna långt i förväg för att det ska bli så lyckat som möjligt. Sedan finns det många grupper på sociala medier där du kan få hjälp och tips av andra svenskar som bor i landet eller till och med staden. Kolla även med visum och liknande innan du bokar din resa, hör med ambassaden i Sverige för det land du ska till om du är osäker. Spara pengar är också ett bra råd, då har du kunnat undvika en del stress och klara dig även om inte allt går enligt planen.

Att vara ny i ett land

En annan sak som kan vara svår när du är ny i ett land är att det kan kännas ensamt till en början, och det krävs att du verkligen anstränger dig och utmanar dig för att hitta din sociala gemenskap och nya vänner. Om du till exempel vill flytta till USA kan det vara svårt att få uppehållstillstånd och du bör vara medveten om att det kan ta ett rejält tag. Följ instruktioner från amerikanska myndigheter och ha alltid koll på alla papper, om du gör allt rätt kommer det gå enklare.

Ha koll på detta vid flytten

I SVT skrivs det om hur många unga vill jobba utomlands, närmare var tredje ung person i Sverige. Det är främst USA som lockar, även om Norge och Storbritannien i skrivande stund har flest svenskar med utlandsjobb.

Men få känner till hur pensionen och socialförsäkringarna påverkas vid just arbete i ett annat land. Det kan nämligen bli en riktig kalldusch när pensionsbrevet kommer och det inte ser så bra ut. Det gäller alltså att ha en plan när det kommer till pensionen för att inte stå med skägget i brevlådan när ålderns höst närmar sig. Då kanske det snarare är perfekt att spendera sin pension utomlands, och bo halva året i ett varmt land men ändå åtnjuta det svenska socialförsäkringssystemet? Det är något som många i alla fall ser till att göra.